fbpx

IMPRESSZUM
Copyright © Ásmány Kata
Photo by Off Péter & Pixabay

alt-icon

Hogyan szabadulj meg a rossz tulajdonságaidtól?

Kultúránkban a jó és rossz olyan, mintha egy egyenes két vége lenne. De mi van, ha egy érem két oldala?

 Ez az írás az én fogalmaimat, az én élményeimet és az én véleményemet tükrözi. És néha a családomét és a barátaimét is.
Ahhoz, hogy JÓ legyél, mindig jó döntéseket kell hoznod, fáradtságos munkával kell eljuss az egyenes egyik végétől a másikig, el kell kötelezned magad a „JÓ” elérése iránt és le kell küzdj minden kísértést, ami elterelne a JÓ irányból. Keményen kell dolgoznod minden rossz tulajdonság legyőzésén, és minden jó tulajdonság fejlesztésén. Minden a kezedben van.

Ahhoz, hogy az érme jó oldalát lásd, nagyjából a vak szerencsével kell jóban lenned, de valódi befolyásod nincs arra nézve, hogy az érme melyik oldalára essen (kivéve persze ha rutinos csaló vagy). Ha hiszel is benne, hogy részt vettél a jelenlegi életed tervezésében, a mostani tudatod akkor sem választhatta meg azokat a képességeket, amiknek most a birtokában vagy, vagy amiket annyira hiányolsz. Az érme rossz is és jó is, attól függ, hogy épp melyik oldalát nézed.

Főzni kétféle módon lehet: Vagy kitalálsz egy ételt és bevásárolsz hozzá, vagy megnézed, hogy mi van a kamrában, és abból varázsolsz. Az Életed egy olyan izgalmas játék, ahol az alapanyagok – bármilyen alkalmatlannak tűnnek is - a kamrádban vannak, és neked kell kitalálni, hogy ezekből hogyan lesz ízletes ebéd.

Ádám egész életében döntésképtelen lúzerként tekintett magára. Nem haladt a karrierjében és mindig mások vették át tőle az irányítást. Férfiatlannak találta magát, alig volt önbizalma és sokat dolgozott azon, hogy döntéseket tudjon hozni. Saját elmondása szerint véletlenül került egy civil szervezet vezetői posztjára, mert egyszerűen nem volt, aki vállalja a sok munkával járó kihívást, ő pedig nem döntötte el elég gyorsan, hogy nem vállalja. Belesodródott. A helyzete elég ijesztőnek tűnt, a csoportban ugyanis hatalmas feszültségek voltak, vérre menő viták és harcok folytak valamennyi munkában és találkozón. Mindenki a vezető igazságszolgáltatását követelte, Ádám azonban nem tudott dönteni. Mindenkit meghallgatott, és mindenkinek őszintén elmondta, hogy azért nem tud mellette, vagy ellene állást foglalni, mert a vita nem egyértelműen fekete, vagy fehér, szerinte ennek ebben, annak meg abban van igaza. Éjszakánként nem tudott aludni ettől a tehertől, megpróbált magában igazságot választani, hetekig együtt élt a konfliktusokkal, amikben a csoporttagok várták az ítéletét. Aztán néhány hét után ámulattal vette észre, hogy az ellenálló felek sorra kompromisszumokat kötnek, megállapodnak egymással, Ádám egyensúlyozása, azaz döntésképtelensége hosszú távon is biztosította a szervezet – és azóta már más szervezetek - hatékony működését. Ádám megtanulta megkülönböztetni a döntéses helyzeteket a nem-döntésesektől és általában magabiztosan teszi, amire épp szükség van.

Kinga bizonytalan, félős, szorongó emberként ismerte önmagát. Kerülte a kihívásokat és ha mégis belekeveredett egybe, úgyis kudarc lett a vége. Mindig a legrosszabbra számított, az életét nem lehetőségnek, hanem fenyegetésnek élte meg. Mindenben megtalálta a hibát, és nagyon szeretett volna kigyógyulni a pesszimizmusból. Amikor elvesztette a munkáját – amit egyébként sem nagyon szeretett –, akkor egy barátja javaslatára pályaválasztási tanácsadóhoz fordult, mert nem tudta, merre induljon tovább. A tanácsadói elemzés arra biztatta őt, hogy az informatikai munkák felé képezze át magát. Kinga teljesen megdöbbent. Jó volt matekból, de azért nem annyira… , vagy legalábbis senkinek sem tűnt fel, mert szürke kisegérként bujkált a félelmei miatt. A két éves képzés után – amit hitetlenkedve és kiválóan csinált végig – a következő munkahelyén rendszergazdai feladatokat kellett ellátnia. Személyiségéből adódóan sok ellenőrzést végzett, mindenben biztonsági rést gyanított, ezek kivédésére pedig – mivel önszorgalomból végezte – éjszakánként próbált megoldást találni. Újabb két évnyi munkában eltöltött idő alatt keresett biztonságtechnikai szakemberré vált. A szakértelme miatt olyan megoldásokat alkalmaz, amikért a nagyobb cégek is sorban állnak. Most, hogy kompetensnek érzi magát, másképp látja a világot, óriási biztonságérzetét pedig kielégíti a munkája.

Ismerd meg - egy önismereti, vagy biográfiai folyamat során - azt a tulajdonságot, amit nem akarsz magadban. Annyira ismerd meg, hogy tudd, mire reagál és mire van szüksége. Ahelyett, hogy eltakarnád, szégyellnéd, letagadnád, uralnád, kidobnád, legyőznéd, kezdd el keresni azokat a szituációkat, amikben ezt a tulajdonságot mégis csak ki tudod használni.