fbpx

IMPRESSZUM
Copyright © Ásmány Kata
Photo by Off Péter & Pixabay

alt-icon

Chronos a Biográfiában

A biográfiai munkában két támogató struktúra fut egymás mellett, Chronos és Bios. Ezekkel dolgozva fedezzük fel az életünket. Chronos – vagyis az idő struktúrája alapvető kereteket ad a

munkához.

  • Meghatározza a találkozások ritmusát, amit az antropozófiában kiemelten fontosnak tartunk a felkészülés és lecsengés, vagyis a lelki-szellemi „belégzés” és „kilégzés” miatt.
  • Megszabja az ülések menetét, hiszen minden ülésnek feladata van, amitől csak kivételes esetben térünk el.
  •  Ugyanígy Chronos definiálja az emberi élet 7 éves periódusait, azokat a fejlődési szakaszokat, amelyen minden egyes ember – kora által meghatározott módon – végighalad az élete során. Az élet felismerhetően általános törvényei vonatkoznak a csecsemőkorra, kisgyerekkorra, pubertásra, felnőttkorra és öregkorra. Az idő struktúrája magába foglalja az olyan alapvető tapasztalatainkat is, mint fizikai fejlődés, öregedési folyamatok, generációs helyünk, és a szélesebb, azaz a történelmi, vagy időszámításunk szerinti helyünket is, mint a politikai, társadalmi vagy természeti élettér, illetve a nemzeti hovatartozás. Ezek az idő-tényezők alapvető hatással vannak emberek nagy csoportjára és visszaköszönnek biográfiai munkájukban is.
  • De Chronos-szal, vagyis a kronológiai munkával kezdődik minden 7 éves életszakasz feldolgozása is, amelyen keresztül kronológikus sorrendben áttekintjük az életrajz tényeit és folyamatait.