fbpx

IMPRESSZUM
Copyright © Ásmány Kata
Photo by Off Péter & Pixabay

alt-icon

Hogyan olvassunk Steinert?

Ha Waldorfba vitted a gyerekedet, hogy ne gyötörjék úgy, mint a poroszos iskolákban, vagy hogy ne legyen számára olyan rossz élmény az iskola, mint amilyen számodra volt, 

Ez az írás az én fogalmaimat, az én élményeimet és az én véleményemet tükrözi. És néha a családomét és a barátaimét is.

vagy mert vonzódsz a művészeti és/vagy liberális neveléshez, akkor hamarosan szembe találod magad Steinerrel.

Ha még kíváncsi is vagy, és hiszel az emberi tudat folytonos fejlődésében, akkor olvasásra adod a fejed. Általában egy-két oldalig, mert aztán kiderül, hogy Steiner olvasása nem lefekvés előtti pihentető szertartás, hanem „magasnémetből” fordított érthetetlen kör-al-mellékmondatos szöveg, ismeretlen fogalomrendszerrel, amire a munkád, a családod és a ritka kikapcsolódásaid mellett egyszerűen nincs energiád.

Nem csodálom. Rudolf Steiner nagyjából száz éve olyan dolgokról írt, amikről még nem gondolkodtak előtte emberek, nem voltak erre fogalmaik, ezért magyarázatuk, körülírásuk rendkívül nehéz volt, és nagy részüket még ma is nehéz megfogalmaznunk.

Nagy a kísértés, hogy keressünk egy steiner-magyarázót, aki magyarról magyarra fordítja nekünk a legfontosabbakat, és a kivonat gyors átfutásával meglegyen nekünk Steiner is, mint az információtenger egy újabb cseppje.

Ha kígyóval álmodtál, akkor felüthetsz egy álmos-könyvet, hogy megtudd, mit jelent az, ha kígyóval álmodtál. De Jung szerint, bár a tudatunk tele van archetípusokkal (egyetemes jelentésű ősképekkel, képi sémákkal), valójában ezek a szimbólumok mindannyiunk számára – élményeinktől és tapasztalatainktól függően – mást jelentenek. A kígyó lehet ugyanis a gonosz jelképe számodra, ha egy hívő keresztény családból származol, szent állat, ha India egyes részein élsz, vagy a gyógyítás jelképe, ha indián vagy, és ezek a szimbólumok a családod életében sok generáción keresztül átörökíthetők, nem kizárva, hogy pánikrohamot okozzanak, vagy szerelmes rajongást váltsanak ki a kígyók iránt. Ennek megértésében pedig nincs segítségedre egy kész rendszer, csak a gondolkodás, saját magad kérdezgetése, megismerése. A kígyó a Te tudatodban jelent meg, ezért a Te magyarázatod kell a megfejtéshez.

A Steiner nevéhez fűződő antropozófia azt vallja, hogy elmúlt az a kor, amikor az emberiség számára szent vezetők, magyarázók, kivonatkészítők adták át az információkat, jelenleg az információ mindenki számára rendelkezésre áll és szabadon felhasználható. A Te fejlődésedet csak a saját megértésed, a saját magyarázatod, és ennek állandó változása (fejlődése) támogatja.
A szöveg bonyolultsága ebben a segítségünkre van, nem hagyja, hogy félfigyelemmel végigrohanjunk egy könyvön, akár egy letehetetlen krimin. (Az ismeretségi körömben sokan évente egy Steiner könyvvel dolgoznak.) Elég elolvasni egyetlen mondatot, bekezdést és sok napon át gondolkodni rajta. Ízlelgetni, hogy mit jelenthet, és hogy mit is jelent nekem. Hogyan illeszkedik ahhoz, ahogy a világot látom, és illeszkedik-e egyáltalán? Mást is jelenthet, mint amit elsőre értettem?

A saját megértésünk hamar válik egyvágányúvá. Könnyű minden új információt beleszuszakolni a meglévő világrendszerünkbe, és kihagyni bármit, ami nem illeszkedik. Így sok információhoz, sok megértéshez és sok feldolgozáshoz juthatunk, de vajmi kevés fejlődéshez, változáshoz. A saját modelljeink megerősítése ugyanis inkább körbebástyázáshoz hasonlít, ahol a cél az, hogy ne jusson be semmi, ami meggyengíti a mi kész rendszerünket. Ennek megakadályozására találta ki a Sors, Isten, vagy az Univerzum a többi embert :)

Steiner írásainak feldolgozásához a leghatékonyabb út általában a közösségi feldolgozás. Ha összejár egy szülői közösség, egy baráti társaság, egy család felnőtt tagjai, és mindannyian ugyanazt az írást próbálják megérteni, akkor a közös feldolgozás során rendelkezésünkre állnak a többiek értelmezései, szimbólumai, mintái. Az az alapvető kérdés, hogy az elolvasott rész kinek mit jelentett, ki hogyan értette, és ezzel önként nyitjuk ki magunkat arra a gondolatra, hogy a szöveg mást is jelenthet, mint amit én elsőre gondoltam.

Ha Steinert olvasol, sokat fogsz filozofálgatni. Ez másfajta gondolkodás, mint a „tej, kenyér, rizs”, vagy a „mi a manót értett azon, hogy...”, vagy a „hogyan érjem el, hogy inkább amaz...”.

Ha nem tudod, mit olvass, akkor „azt szokták javasolni”, hogy kezdj az „A szabadság filozófiája” című könyvvel (http://antropozofia.hu/ga4/ ).

De nyugodtan választhatsz cím alapján, itt egy oldal a magyarul megjelent könyvekkel: http://antropozofia.hu/termekkategoria/rudolf-steiner-muvei/