fbpx

IMPRESSZUM
Copyright © Ásmány Kata
Photo by Off Péter & Pixabay

alt-icon

Mire jó a biografia

A biográfiai munka során nem a rövid távú emberi célokat próbáljuk elérni, bár a munka hatással van az életünk minden területére, különösen az emberi kapcsolatainkra.

Azok, akik bármilyen önismereti munkát végeznek, vagy csak gondolkodnak a saját identitásukról, hamar felfedezik, hogy az „én” szó rengeteg tulajdonságot rejt. Azt is felfedezzük az életünk során, hogy ezek a tulajdonságok két fő csoportra oszthatók:

  • azok a tulajdonságok, amiket örököltem, leutánoztam, tanultam a szüleimtől, iskolatársaimtól, barátaimtól, a környezettől,
  • és azok a a tulajdonságok, amik alapvetően rám jellemzőek, és amelyekre magabiztosan mondom, hogy ÉN vagyok.

A biográfiai munka segít a résztvevőnek annak megállapításában, hogy a karaktere melyik tulajdonsága melyik kategóriába tartozik. A viselkedésmintákat, szerepeket, gyengeségeket és erősségeket tudatos szintre emelve a résztvevő idővel egyre világosabb képet kap a saját identitásáról és arról, hogy mi formálta őt saját magává.

Megfigyeléseink a munka során elsősorban arra terjednek ki, hogy bizonyos típusú események, cselekedetek, akadályok, érzelmek, gondolatok és reakciók újra és újra megismétlődnek az életünkben, és az ezekre irányított érdeklődés segítségével az öntudatlan cselekvőből önmagunk megfigyelőjévé válhatunk. Megtanulunk olvasni az életünkben, és egyre tudatosabban tesszük meg a következő lépéseket, növekszik a jövőbe vetett bizalmunk.