fbpx

IMPRESSZUM
Copyright © Ásmány Kata
Photo by Off Péter & Pixabay

alt-icon

Mit tegyünk a karácsonyfára?

Az antropozófus karácsonyfa díszítésére Rudolf Steinernek konkrét javaslatai voltak, azzal a céllal, hogy spirituálisan is értelmezhető legyen az otthonunkat akár hetekig meghatározó ünnepi fenyő.

 Ez az írás az én fogalmaimat, az én élményeimet és az én véleményemet tükrözi. És néha a családomét és a barátaimét is.

Itt a saját fordításomban és értelmezésemben olvasható az ajánlás.

A megszokott díszek helyett 7 bolygó jelet és 7 spirituálisan fontos szimbólumot helyezzünk el a fán, arany színben.

Szaturnusz, Nap, Hold, Mars, Merkúr, Jupiter és Vénusz a hét bolygó, továbbá ötágú csillagot, az ANKH jelét (az élet szimbóluma az ókori Egyiptomban), a TAU-RHO jelet (a sors szimbóluma az ókori Egyiptomban), az Alfa és az Omega jelét (mint Krisztus szimbólumait), végül egy háromszöget és egy négyzetet (mint az emberi hármas és négyes tagozódás szimbólumait).

Elhelyezésük egy kereszt alakban és egy spirál alakban a képeken látható módon:

 steiner karacsonyfa magyarazo

Ha további díszítést szeretnénk, akkor Rudolf Steiner ajánlása, hogy a fa teteje közelében rendezzünk el három fehér rózsát, amely Krisztus földi életének szimbóluma, továbbá a fán több körben, vagy spirálban 30 vörös rózsát, mint Jézus emberi élete 30 évének szimbólumait, mielőtt benne megtestesült Krisztus.

Lehetőleg gyertyákat használjunk a megvilágításhoz, és ne izzósort.

„Anélkül, hogy illúziónak adnánk át magunkat, mint érző emberek a karácsonyfában annak a fénynek a szimbólumát láthatjuk, amelynek lelkünkben fel kell gyulladnia...

... azután erre a külső szimbólumra, a karácsonyfára irányítjuk tekintetünket és úgy szólhatunk: annak legyen a szimbóluma, aminek a lelkünkben világítani és égnie kell...” Berlin, 1909. december 21.

Forrás és elmélyedési lehetőség: Rudolf Steiner: Nyolc előadás különböző városokban különböző időpontokban, 1904 és 1922 között

 

 

A karácsonyfadísz készlet megvásárolható itt: https://www.magyarajandek.hu/Antropozofiai-karacsonyfadisz-keszlet

antropozofia karacsonyfadisz3                                  antropozofia karacsonyfadisz1