fbpx

IMPRESSZUM
Copyright © Ásmány Kata
Photo by Off Péter & Pixabay

alt-icon

Mit tud egy biográfiai konzulens?

Azt mondják, hogy aki tudja, csinálja, aki pedig nem tudja, tanítja. És azt is mondják, hogy mindenkinek annyi gyereke születik, ahány mesterre szüksége van, és akinek még ez sem elég, az elmegy pedagógusnak.

 Ez az írás az én fogalmaimat, az én élményeimet és az én véleményemet tükrözi. És néha a családomét és a barátaimét is.

Ezek a közmondások jól leképezik, hogy mindannyian egyfajta affinitással (vonzódással, valami felé törekvéssel) érkezünk a világba, és jó esetben egész életünket annak szenteljük, hogy a téma szakértőivé váljunk, de ez nem azt jelenti, hogy a szakterület „megvan” nekünk, hanem éppen azt, hogy egy életnyi befektetés szükséges ahhoz, hogy magunkévá tegyük ezt a szakértelmet. Ez a „témánk”.
Ha a szabadság a fixa ideád, akkor jó eséllyel túlkorlátoznak gyerekkorodban, hogy egész életedben kutasd, harcolj érte, a szabadságért élj, keresd meg, hogy kell benne fejlődni, tanítsd másoknak, legyél szabadabb, még szabadabb, a legszabadabb a világon, de SZABAD… Nos, minél többet fogsz tudni a szabadságról, annál inkább láthatóvá válik számodra, micsoda korlátai vannak az emberi életben a szabadságnak. És közben mindez igaz rád: törekszel a szabadságra, ez az életed fő problémája-kérdése, nem vagy szabad, sok tekintetben mégis szabad vagy, rengeteg ember léphet a lábnyomodba, mert előttük jársz, a szabadság ezer elvesztése és kudarca van már a hátad mögött, szóval igazán van mit róla elmesélned másoknak, azaz tanítanod.

Ha azért jöttél hozzám, hogy tanácsot adjak, akkor el kell majd mondjam neked, hogy senki sem tudhatja nálad jobban, hogy mire van szükséged és mit kell tenned. Ha azért jöttél, hogy megmondjam, ki vagy, akkor azt kell elmondjam neked, hogy nincs a Földön senki, aki nálad jobban ismer vagy megismerhet téged. Ha azért keresel meg, hogy tanulj egy módszert, amitől az életed könnyebbé válhat, akkor pedig előre kell szólnom, hogy az önismereti munka nem teszi egyszeriben könnyebbé az életedet.
A biográfiai konzulens feladata az, hogy egy keretet adjon az önismereti munkádhoz. Én ezt a keretet ismerem, de a munka oroszlánrésze a tied. Azon múlnak az eredményeid, hogy mennyit foglalkozol magaddal, végigcsinálod-e a feladatokat, amiket ez a keret adna és hajlandó vagy-e elgondolkodni a kérdéseken, amik felmerülnek. Nem csak azért jössz hozzám, mert tanulni akarsz magadról, de azért is, hogy egyben én is tanulhassak.
Mondhatnám úgy is, hogy ha egy átlagembernek 3-9 hónap önismereti munkára van szüksége, akkor a biográfiai konzulensnek a többszörösére, hiszen kicsit mindenkivel újra dolgozik magán, neki az egész élet kevés a saját biográfiai munkájához (természetesen az én véleményemet olvasod, ezért ez a tétel a biográfiai konzulensekre általában nem, hanem csak rám érvényes).

"Shrek: Csak hogy tudd! Az ogrékban sokkal több van ám, mint hiszik.

Szamár: Például?

Shrek: Például. Az ogrék olyanok, mint a hagyma.

Szamár: Büdösek?

Shrek: Nem.

Szamár: Megríkatnak.

Shrek: Nem!

Szamár: Á, ha a napon hagyod őket, bebarnulnak, és fehér szőrük lesz.

Shrek: Nem! A rétegek! A hagyma többrétegű. Az ogre többrétegű, ahogy a hagyma. Érted már? Érted? Többrétegűek vagyunk!”

Igen, mindannyian hasonlítunk ebben az ogrékra :)
Az önismereti munka végtelen. A biográfia az aktuális réteget segít felfejteni és bepillantani olyan mélységekbe, amikre készen állunk. Azzal foglalkozunk, hogy milyen mintákat hoztál magaddal és tanultál el önkéntelenül a családodban, milyen automatizmusaid vannak, milyen „gombok”-at nyomkod rajtad a világ, amikre anélkül reagálsz, hogy erről bármit tudatosan képes lennél megfigyelni. A mintáid megismerése segít lelassítani a reakcióidődet és magadra látni.

Egy biográfiai konzulens az önismereti munkán keresztül abban tud segíteni, hogy értelmezni tudd a csalódásaidat, kudarcaidat, fájdalmaidat, örömeidet, vágyaidat, sikereidet. Hogy szabadabban válassz reakciót egy konfliktusban. Hogy dönteni tudj olyan helyzetekben, amikben eddig tehetetlenül sodródtál. Hogy ne érezd magad kiszolgáltatva az érzelmeidnek.

És különösen abban, hogy a tehetségeid és a hiányaid értelmet nyerjenek.